Cazul tragic al morții fotbalistului camerunez Patrick Ekeng a readus în discuție importanța cunoașterii de către orice persoană a procedurilor elementare de acordare a primului ajutor. Mulți medici susțin că șansele lui Ekeng de a supraviețui ar fi fost mult mai mari dacă i s-ar fi aplicat pe gazon manevre de resuscitare. De către medici, jucători sau oricare altă persoană cu cunoștințe medicale. Medicul de urgențe Tudor Ciuhodaru susține că astfel de tragedii se pot repeta oricând, de aceea dânsul pledează pentru introducerea în școli a unor cursuri de prim ajutor.
„De ce ajung tinerii sportivi să moară subit? Cel mai frecvent ei nu fac infarct, ci tulburări grave de ritm cardiac (aritmii ventriculare maligne) probabil asociate cu o vasoreactivitate crescută (spasm coronarian), pe fondul unei afecțiuni cardiace necunoscute de pacient, a oboselii fizice acumulate sau a stresului. Sunt foarte multe cazuri de fotbaliști sau baschetbaliști care au căzut pur și simplu pe teren în timpul unui meci sau la un antrenament și intrat în stop cardio-respirator.
Mulți aveau în jur de 20 de ani, un stil de viață corespunzător, făceau mișcare, nu fumau, aveau alimentație corectă și își făceau periodic controalele medicale dar inima se adaptatează la efortul de sportiv prin hipertrofia mușchiului inimii ce predispune la instalarea fibrilație sau tahicardiei ventriculare, instabilitatea electrică fiind favorizată de stimularea simpatică din timpul efortului. Se poate întâmpla oricui, oriunde și oricând. Iar diferența dintre viață și moarte e doar de câteva minute. Pentru a deveni cu adevărat eficiente manevrele de resuscitare trebuie cunoscute de fiecare dintre noi precum tabla înmulțirii”, spune conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe la Spitalul Sf. Spiridon Iași.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER